Halsfluss... :(

Halsfluss (tonsillit)

Halsfluss är en infektion i halsmandlarna som beror på bakterier eller virus. Vid halsfluss gör det ont att svälja och du kan få feber. Barn kan få hosta och snuva. Receptfria läkemedel lindrar feber och värk. Läkare kan ordinera antibiotika om bakterier ligger bakom. Operation kan bli aktuell vid täta återfall.

Illustration: Svenska Grafikbyrån Förstora bilden

Den vanligaste formen av halsfluss orsakas av streptokockbakterier Grupp A.

Halsmandlarna, som är en del av immunförsvaret, sitter på var sin sida om svalget i höjd med tungans rot. Vid halsfluss blir de inflammerade, röda och svullna och gör ont. Ibland samlas det var i halsmandlarnas fickor som ser ut som vit-gula prickar. Om rodnaden och svullnaden sprider sig utanför halsmandlarna har en halsböld bildats och man behöver uppsöka läkare.

Halsfluss är vanligast under vinterhalvåret med en topp i september-oktober och en i mars-april. Sjukdomen kan gå över av sig själv, men ibland behöver den behandlas med antibiotika.

Även bihåleinflammation och öroninflammation kan förekomma i efterförloppet av en halsfluss.

Symtom

När du har halsfluss gör det ont att svälja. Du får feber och en allmän sjukdomskänsla. Halsmandlarna sväller och blir ömma. Om vuxna samtidigt får hosta och snuva brukar det vara tecken på att de har smittats av virus.

Små barn kan även få hosta och tjock färgad snuva av streptokockbakterier.

Halsmandlarna kan drabbas av flera infektioner med symtom som liknar halsfluss. En virussort som är vanlig bland barn och tonåringar ger så kallad körtelfeber. Då svullnar halsmandlarna också upp och får varproppar.

Ett annat virus kan ge blåsor i gommen som gör ont.

Om symtomen inte går över av sig själva kan du behöva undersökas av en läkare.

Förebyggande

Tvätta händerna ofta och undvik handkontakt med andra i förkylningstider. Använd gärna engångshanddukar.

På förskolan är det viktigt att barnen inte delar tandborstar eller handdukar. När du har snutit ett barn bör du tvätta händerna. Använd helst engångsnäsdukar, flytande tvål och engångshanddukar. Ta bort leksaker som barnen lätt stoppar i munnen. Håll nappar rena och åtskilda. Låt barnen vara ute extra mycket, även om det är vinter.

Smitta

Det vanligaste sättet att smittas är genom handkontakt. Bakterier och virus kan också överföras genom kyssar eller i luften av nysningar. Det brukar ta två till fyra dagar från smittillfället tills de första symtomen visar sig.

Ungefär en av tio som har halsfluss får återfall inom två till tre veckor. I sådana fall kan det bero på att du har smittats på nytt eller att du inte har tagit den dos av medicin som en läkare eventuellt skrivit ut.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0